tisdag 24 november 2015

Matematik och språk

I förskolan har vi stora möjligheter att arbeta med matematik på ett lekfullt sätt. Idag jobbade vi med förförståelsen av antalsuppfattning och "en-en principen". Som hjälpmedel använde vi oss av russin. Talet 5 valdes ut då det är ett ett lätt tal att konkretisera samt ger det barnen en strategi att lätt kunna kontrollera att antalet blir rätt med hjälp av sina fingrar. 
De fick även på varsitt papper rita fem ringar och placera ut russinen ett i taget i varsin ring. 
För att utmana dem vidare fick de även jobba med att räkna ut hur många russin som saknades när de endast fick tex. tre russin. De fick även klura ut hur mycket russin det behövdes i varje ring för att det skulle bli dubbelt så mycket.




Lpfö98: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för //...// grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp.

fredag 20 november 2015

Utflyktsdag 19/11

Idag gick vi på skogsutflykt. Vi hade med oss korv och bröd att grilla och höjdpunkten för många var just när det var dags att äta. Innan dess hann vi med att leka tagare, fiska, balansera och hoppa från stenar, bygga koja m.m. Vi hade en riktigt trevlig förmiddag helt enkelt!




fredag 13 november 2015

Rörelse




Fredagen den 13/11 så hade vi på Stenen Leos lekland. Barnen upplevde det som att de verkligen var på Leos lekland när Stenens byggrum omförvandlades till ett äventyr och rörelserum .Vi gjorde en hinderbana och andra aktiviter där barnen rörde på sig aktivt .
Det var en rolig dag fullt med glädje och rörelser.

Lpfö:
Barnen ska kunna växla mellan olika aktiviteter under dagen. Verksamheten ska ge utrymme för barnens egna planer, fantasi och kreativitet i lek och lärande såväl inom hus som utomhus. 

onsdag 11 november 2015

Lära genom lek och språk



" Lek är självvald, helt igenom fri

  fantasi

  harmoni

  utforskande energi

  I leken föds kamratskap

  vänskap, gemenskap

  empati, sympati, magi

  fantasteri

  mani

  Energi, förvandleri, poesi"

- utdrag ur en större dikt (Granberg, 2004) där leken ses som barnets liv där lusten är drivande och leken i sig är målet.

Ja, att leken lever och finns överallt är väldigt påtagligt här hos oss på förskolan. Oavsett var, när och hur så finns den alltid närvarande. Barnen prövar, övar, utforskar, utvecklar sin sociala kompetens och socialiseras. De prövar ord och begrepp, tillägnar sig språk.

På bilderna här ovan ser vi exempel på lek och språkutvecklande aktiviteter under en av veckans utflykter till skogen; där finns en affär där det säljs hjärtan som skapats av Harsyra. Där finns ett stort skepp som seglar på havet och där man får möta pirater och stora sjöodjur. Det jobbas flitigt framför datorn. En koja blir ett hem, ett slott eller är det kanske en borg..? 

måndag 9 november 2015

Utflyktsplats

Ibland när vi har utflyktsdag går vi till "vårt fiskeställe". Barnen har egna fiskespön med flöten och spänningen är stor då man aldrig vet vad som kan fastna på kroken. Senast vi var där (förra veckan) fastnade allt från abborrar, hajar till stora valar. Barnen delar gärna med sig av sina egna fiskeupplevelser om vad som fiskats och på vilket sätt. Fiskeintresset märks även när vi är på förskolan då barnen leker vidare på temat i olika rollekar. 
Då det även finns en mycket trevlig grillplats där så önskar barnen att vi ska grilla. Och det får vi ju såklart se till att ordna! :-)