fredag 11 december 2015

En gåva

Tusen tack för gåvan - vi uppskattar den väldigt mycket!!! TACK!

fredag 4 december 2015

Julen närmar sig!

Idag har regnet vräkt ner hela dagen så vi har hållt oss inne och börjat ned julpyssel. Idag blev det många julkort med granmotiv. Ett kreativt skapande med lim, sax ock fina papper.


tisdag 24 november 2015

Matematik och språk

I förskolan har vi stora möjligheter att arbeta med matematik på ett lekfullt sätt. Idag jobbade vi med förförståelsen av antalsuppfattning och "en-en principen". Som hjälpmedel använde vi oss av russin. Talet 5 valdes ut då det är ett ett lätt tal att konkretisera samt ger det barnen en strategi att lätt kunna kontrollera att antalet blir rätt med hjälp av sina fingrar. 
De fick även på varsitt papper rita fem ringar och placera ut russinen ett i taget i varsin ring. 
För att utmana dem vidare fick de även jobba med att räkna ut hur många russin som saknades när de endast fick tex. tre russin. De fick även klura ut hur mycket russin det behövdes i varje ring för att det skulle bli dubbelt så mycket.




Lpfö98: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för //...// grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp.

fredag 20 november 2015

Utflyktsdag 19/11

Idag gick vi på skogsutflykt. Vi hade med oss korv och bröd att grilla och höjdpunkten för många var just när det var dags att äta. Innan dess hann vi med att leka tagare, fiska, balansera och hoppa från stenar, bygga koja m.m. Vi hade en riktigt trevlig förmiddag helt enkelt!




fredag 13 november 2015

Rörelse




Fredagen den 13/11 så hade vi på Stenen Leos lekland. Barnen upplevde det som att de verkligen var på Leos lekland när Stenens byggrum omförvandlades till ett äventyr och rörelserum .Vi gjorde en hinderbana och andra aktiviter där barnen rörde på sig aktivt .
Det var en rolig dag fullt med glädje och rörelser.

Lpfö:
Barnen ska kunna växla mellan olika aktiviteter under dagen. Verksamheten ska ge utrymme för barnens egna planer, fantasi och kreativitet i lek och lärande såväl inom hus som utomhus. 

onsdag 11 november 2015

Lära genom lek och språk



" Lek är självvald, helt igenom fri

  fantasi

  harmoni

  utforskande energi

  I leken föds kamratskap

  vänskap, gemenskap

  empati, sympati, magi

  fantasteri

  mani

  Energi, förvandleri, poesi"

- utdrag ur en större dikt (Granberg, 2004) där leken ses som barnets liv där lusten är drivande och leken i sig är målet.

Ja, att leken lever och finns överallt är väldigt påtagligt här hos oss på förskolan. Oavsett var, när och hur så finns den alltid närvarande. Barnen prövar, övar, utforskar, utvecklar sin sociala kompetens och socialiseras. De prövar ord och begrepp, tillägnar sig språk.

På bilderna här ovan ser vi exempel på lek och språkutvecklande aktiviteter under en av veckans utflykter till skogen; där finns en affär där det säljs hjärtan som skapats av Harsyra. Där finns ett stort skepp som seglar på havet och där man får möta pirater och stora sjöodjur. Det jobbas flitigt framför datorn. En koja blir ett hem, ett slott eller är det kanske en borg..? 

måndag 9 november 2015

Utflyktsplats

Ibland när vi har utflyktsdag går vi till "vårt fiskeställe". Barnen har egna fiskespön med flöten och spänningen är stor då man aldrig vet vad som kan fastna på kroken. Senast vi var där (förra veckan) fastnade allt från abborrar, hajar till stora valar. Barnen delar gärna med sig av sina egna fiskeupplevelser om vad som fiskats och på vilket sätt. Fiskeintresset märks även när vi är på förskolan då barnen leker vidare på temat i olika rollekar. 
Då det även finns en mycket trevlig grillplats där så önskar barnen att vi ska grilla. Och det får vi ju såklart se till att ordna! :-)




onsdag 21 oktober 2015

Larmkoder

Barnen har kommit på att det kan vara viktigt att ha en larmkod på dörrar. Annars kan det komma in tjuvar och stjäla alla våra pengar.
De här larmlåsen med koder finns nu på Stenen. 
Har du den rätta koden?



 Att tänka på:
- "Man måste se till att inte trycka fel- ett tips är att inte trycka på den röda för då rasar man ner och får ett nät över sig, handklovar på både ben och armar."

Sand rummet


Det är roligt att vara i sand rummet där man kan känna på sanden samt hälla ,ösa, upptäcka och utforska med sand.

onsdag 7 oktober 2015

Skaparverkstad i gröna och oranga gruppen

I onsdags målade och skapade barnen med silkespapper. Temat för målningarna  var " livet i skogen " och det blev en hel del  berättande av barnen kring sina  färgsprakande konstverk. Det är både roligt och språkutvecklande att låta barnen få uttrycka sina upplevelser och erfarenheter i bild och sedan låta dem berätta om sin konst.

torsdag 1 oktober 2015

Trolleri eller...


Ser ni tallbarret som svävar i luften?
-Hur kan det göra det?
Barnen kom med många olika förklaring och idéer:
- För att det blåser.
- Det är någon som lagt det där.
- Trolleri.
Ja hur är det egentligen? Vi får fundera vidare och kanske fråga våra andra kompisar på förskolan.
Vi såg även ett löv som svävade i luften.

onsdag 30 september 2015

Smatter

En upptäckt och reflektion.


-När man cyklar över bubbelplast låter det som fyrverkeri!


Gula gruppen

Vi bygger med geometriska former och skapar




Det blir bilar och båtar man kan skapa med geometriska former.
Lpfö :
Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära.

onsdag 16 september 2015

Mönster

Vi letar mönster inne på Klippan- mönster som man inte ser eller som ser annorlunda ut om man "ritar av" dem med papper och krita. Barnen blev otroligt överraskade över alla mönster och bilder som trollades fram. Väggar, element, ljusbord, cd- spelaren - allt utforskades i jakten på ett nytt mönster.


Att det finns bokstäver i duploprickarna var en ny upptäckt som barnen gjorde.


fredag 11 september 2015

Miniröris

Torsdag 10/9 var fyra av sex grupper från Stenen iväg till Botaniska trädgården för att vara med på ett pass Miniröris. Tillsammans med cirka 600 anmälda barn från stadens olika förskolor fick de träna styrka, kondition och koordination med två instruktörer från Friskis och Svettis. Efteråt var det ett gäng trötta men mycket nöjda barn som promenerade tillbaka till förskolan.



onsdag 2 september 2015

Vatten


Stora vattenpölar bildades på gården av det ihärdiga regnandet. Barnen hällde, drällde, öste, hoppade, sprang, skvätte... Ja de fick inte nog av allt vatten. 
Som ett barn uttryckte:
-Det är superkul med vatten! 

tisdag 1 september 2015

Skapa med ljus

Kartonger och olika verktyg skapar olika ljusprickar i olika storlekar.

Verktygen kräver olika tekniker och olika styrkor. 

En stjärnhimmel, bokstäver, figurer - med fantasi skapar vi möjligheter.


onsdag 26 augusti 2015

Utflykt

Tisdagen den 25/08 tog Gula ,Gröna och Oranga grupper sig iväg till stadsskogen 

Det var en härlig dag med nya kompisar och fröknar för de barnen som började på Stenen 
En mysig koja hittade vi med många  grenar som passade bra för att gå balans gång på.


tisdag 25 augusti 2015

Lek

Det var fullt med aktivitet ute idag efter lunch. Några lekte familj med mamma och barn i rollerna.

... Några dansade till Mini- röris


Leksaksaffär fanns....


... och kakaffär...


... och sopåkare. Man kan undra vad för erfarenheter som inspirerat till dessa lekar. 

Blåsmålningar



Idag har några av barnen på Klippan fått prova på att göra s k blåsmålningar. Med hjälp av färgat vatten, lite diskmedel och sugrör bubblade vi loss. 
De förväntade bubbelavtrycken ville dock inte riktigt uppstå men bubblor blev det iaf. Det blev även en hel del reflektion kring hur bubblorna uppstår, vad man skulle kunna göra för att få bubbelavtrycken att fastna bättre och hur kunde regnbågen "komma in" i bubblorna....?

torsdag 20 augusti 2015

Botaniska

Minns ni att vi var och planterade blommor i Botaniska trädgården i våras?
Så här fint har det blivit!

måndag 10 augusti 2015

Tillbaka till förskolan.

Efter en lång ledighet från Stenen kom flera av barnen tillbaka efter sommarlovet idag. Att träffa kompisarna och fröknarna var också mycket efterlängtat ..så kul det var att få träffa och se alla barn glada och fulla av lek! Vi hälsar våra nya kompisar extra välkomna till oss. 

fredag 7 augusti 2015

Nu börjar äventyret!

Nu har den nya terminen börjat och solen är här! Hoppas alla har haft en skön semester.



Vi ser fram emot att se vad barnen och pedagogerna hittar på.

torsdag 11 juni 2015

Vilken vecka vi haft

I måndags var vi inbjudna till Rosendahlsgymnasiets dramaelever. 
Vi fick se "Snövit" och "Guldlock"- vilka fina föreställningar de bjöd oss på. Barnen var helt uppslukade av det de fick se och tyckte att det var spännande även fast de visste vad som skulle hända. Våra yngsta barn fick stanna kvar på Stenen eftersom vi blivit förvarnade om att det kunde bli lite skrämmande för dem.


Sen kom äntligen vårt nya spel, vilda djuren och de små barnfigurerna. Det har spelats spel, lekts och byggts med det under veckan.



I morgon är det fredag och då har vi vår sommarfest. Hoppas att vi får fint väder och en fin sommaravslutning tillsammans.

torsdag 4 juni 2015

Plantera sommar blommor

Tisdagen den 02/06 gick både gula och gröna gruppen på utflykt till Botaniska trädgården för att plantera sommar blommor.


Sedan hade vi dans i dans rummet på Botaniska trädgården,det tyckte barnen var jättekul.



Kvarglömda kläder



Idag 4/6 har vi samlat alla kvarglömda kläder ute på gården. Se gärna efter och ta hem om ni hittar något som är erat. De kläder som inte hittar hem kommer att lämnas in till välgörenhet.

torsdag 28 maj 2015

Sax, papper och lim

När solen är skiner passar blå gruppen på att vara ute och ha skapande. Med hjälp av papper, sax och lim skapade barnen allt från fordon till växter och djur. Vi pratade om hur skönt det är när solen skiner och att det blir varmt, om vad man kan se när man åker i sin bil eller med buss. Vi pratade även om att sniglar, flugor och myror kan ses på sommaren men inte på vintern... 



fredag 22 maj 2015

Tulpaner i Botaniska

Så här fint är det i rabatten vår barn var med och planterade i höstas. I början av juni kommer vi att med och plantera sommarblommor vid slottsentrén.

torsdag 21 maj 2015

Förskolansdag

21/05 så var det Förskolansdag och då firade vi dagen tillsammans med barnen ute. Vi började med att inviga den nya gården efteråt fick barnen glass.


Sedan hade vi teater,det var en jätterolig föreställning om Bockarna Bruse och trollet.

Efter föreställningen hade Blommans och Stenens barn en tips promenad i skogen. Då fick barnen hitta några uppdrag som de skulle klara vilket barnen tyckte var så spännande och roligt att göra. Vi avslutade med att på sista stationen fick barnen som varit så fantastiska duktiga att göra sina uppdrag varsin guld medalj.


När vi kom tillbaka till förskolan så var vi både hungriga och trötta i benen. Vilken tur att det fanns hamburgare med bröd till lunch ute på gården.

tisdag 19 maj 2015

HLR

Ungefär var tredje år så går vi pedagoger en utbildning i Hjärt -Lungräddning. Idag var det dags för första tillfället denna omgång. 


Vi fick tips om en app som hjälper till att komma ihåg vad man ska göra i händelse av andnings eller hjärtstopp "Rädda hjärtat" heter den.

tisdag 12 maj 2015

torsdag 7 maj 2015

Utflykt med Röda gruppen



I fantasins fantastiska värld kan allt finnas och hända. Ser ni "slottet", "hemmet" och "huset"? Det är de tre stenkullarna på bilden. Där bor det drakar som vaktar, äter och flyger runt.


Vi hittade pinnar som med lite tyg ska bli drakvingar. Fortsättning följer...

Teater på Stenen

Barnen på stenen har tränat på att spela teater,de har spelat sagan Petter och hans fyra getter , de var fantastiska duktiga på att spela sina rollar..


Det var en rolig föreställning..

Lpfö :Förskolan ska sträva efter att varje barn
  • utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och dram 


onsdag 6 maj 2015

Mini- kids

Förberedelserna inför nästa veckas konsert på UKK med våra blivande skolbarn fortsätter. 

Alla har nu målat sin tröja och nu  trycker de text på tröjorna. 


Tröjorna är fantastiskt fina och alla är unika precis som våra barn.

fredag 24 april 2015

Projekt bensinpump

I september förra året startade vi ett miniprojekt på Stenen. Vi funderade över hur vi kunde göra vår gård lite mer spännande. Vi tittade i böcker och letade på internet, ritade och gjorde kartor.
Barnen fastnade för en bensinpump- det måste vi ha en.
Vi lämnade en ritning till en snickare och före jul så var den klar. Nu har vi målat och satt fast en slang och på måndag tar vi ut den på gården.






 -"Bensinpumpen är jättebra för när man vrider på hjulen och trycker på knapparna då kommer det jättebra bensin."