fredag 23 december 2016

En julhälsning

Dagen före julafton vill vi på Stenen tacka er vårdnadshavare men framför allt er barn för en fantastisk termin och vi önskar er alla en riktigt God Jul!!!!!


torsdag 24 november 2016

Vi bygger en portal

Science fiction - lek, here we come!

Här har vi byggt en portal som tar oss till andra världar att få utforska. Efter några enkla knapptryckningar kan vi bege oss ut till världar som bara fantasin sätter gränser att nå. 

Ett par steg så har vi gått igenom portalen som endast ger ifrån sig ett surrande ljud och vi kliver ut i "Godislandet". Här badar vi i chokladsås, äter från pepparkakshus och studsar omkring på stora geléråttor. Sedan blir det en snabb hemfärd för att sedan direkt "portala oss vidare" till "Vattenleklandet" med sina virvlande vattenströmmar att åka runt i, bubbelpooler och vattenrutschkanor.
Hej vad det går!!!


onsdag 23 november 2016

Pyjamasparty

Så kom äntligen dagen för det efterlängtade pyjamaspartyt. 
Barnen fick biljetter till en sagostund och en film. Mariam berättade sagan om "Hans och Greta" som är väldigt spännande och bitvis både otäck och hiskerlig, som tur var så slutar den ändå lyckligt med att barnen hittar hem igen.


Dagens film var "Pippi Långstrump flyttar in i Villa Villekulla" - originalet från 60-talet.

Pyjamasparty är något som barnen ofta frågar efter och ser fram emot men vad är det nu som är så speciellt med det?

- "Att titta på film och lyssna på saga- sagan var bra och spännande".
- "Jättekul".
- "Det är roligt att gå till förskolan i pyjamas".
- "Att ha pyjamas på sig".
- " Jag vet i alla fall en sak att man får ha pyjamas på sig. Det är roligt för man bli lite skrattig och får spring i kroppen".

torsdag 17 november 2016

Papier mâché

Nu har vi börjat med ett stort projekt att skapa dinosaurier av papier mâché. Vi började med att blåsa upp ballonger och sedan med hjälp av tidningspapper vi fick av föräldrar och tapetklister har vi börjat forma kroppen på dinosaurierna. Vi tror att det kommer bli oerhört fint när vi fortsätter med att måla och pynta dom.

onsdag 16 november 2016

Lek!

Så här kan det se ut när en grupp barn leker förskola.


Här har de fruktstund och får frukt av sin "fröken"...


...Sedan är det dags att gå iväg och jobba i projektgrupper. "Fröken" försöker fördela barnen till sina grupper...


Men "huxflux" så blir leken en annan och det leks doktor istället.


tisdag 15 november 2016

En tisdagseftermiddag...

Som ni vet har vi på Stenen våra eftermiddagsgrupper som varvar med att vara inomhus- och utomhus. 

Idag har barnen i prickiga gruppen fått vara inne efter lunch och varit sysselsatta med bl a följande aktiviteter:




onsdag 2 november 2016

Det kommer snö!

Idag har det snöat dock väldigt små snöflingor men ett sprött täcke har ändå bildats. 
Under förmiddagen har vi haft olika inomhusaktiviteter. Barnen har t ex lekt kurragömma, pysslat, målat och byggt. Men efter lunch ger vi oss ut och försöker fånga snöflingor! 





torsdag 20 oktober 2016

Studiebesök till transformatorstationen

Igår var vi inbjudna till transformatorstationen som de bygger på andra sidan staketet.
Vi fick lära oss om hur man gör el och att "lampornas mat" kan komma från bl.a. vind-, vatten- och solkraft. Den här stationen får sin el främst från vattenkraft. 


Barnen tyckte det var mycket spännande och de ställde många frågor som Örjan, vår guide fick svara på.

onsdag 19 oktober 2016

Teknik

 Vi fortsätter vårt teknikprojekt. Efter att ha jobbat med "hjulet" går vi vidare med att undersöka "lutande planet". Barnen får undersöka skillnaden i hur mycket energi och kraft som behöver/inte behöver användas när de ska lyfta något tungt från ett ställe till ett annat.




Slutsats: Med lutande planet som hjälpmedel går det lättare att få upp däcket på bordet då man inte behöver använda lika mycket muskelkraft som när man lyfter däcket direkt från marken.

torsdag 13 oktober 2016

Studiebesök på evolutionsmuseet

Den här veckan har barnen varit iväg till evolutionsmuseet för att titta på hur dinosaurierna kunde se ut. Vi hittade olika stenar som såg spännande ut. Det fanns även olika skelett på fiskar, fåglar och även människor. 


torsdag 6 oktober 2016

Dinosaurier

Trollen har nu flyttat in i sagoskogen och naturmaterialet som barnen plockat under en utflykt smyckar nu miljön. Barnens har även visat intresse för dinosaurier. Hur ser dom ut? Vad äter dom? Hur låter dinosaurier? Vi har målat och skapat egna dinosaurier och även lyssnat på hur dom låter och tittat på hur dom kan se ut med hjälp av olika appar. Vi kommer att åka iväg nästa vecka till evolutionsmuseet och titta på olika dinosaurier.  


onsdag 21 september 2016

En sagovärld tar form

Idag har barnen monterat ihop himlen, skogen och marken i den sagovärld som de tillsammans har målat och skapat. Glada och stolta över verket ser de fram emot att deras sagotroll snart ska få flytta in.

torsdag 15 september 2016

Skapande av en sagoskog






Barnen fortsätter att visa ett stort intresse för både sagor och skogen och därför bestämde vi oss för att tillsammans med barnen skapa en egen sagoskog som våra troll ska få bo i. Vem vet vem som mer kan komma att bo här.


tisdag 6 september 2016

Leksaksdag

Barnen vill ofta ta med saker hemifrån och leka med tillsammans med sina kompisar här på förskolan. Vi organiserar därför en leksaksdag då barnen får ta med sig något som de vill visa och berätta om. Barnen får då prova på att beskriva, berätta inför grupp, lyssna, reflektera och ge uttryck för egna tankar. Efter en presentation av det de tagit tagit med sig leker vi och delar med oss av de olika sakerna.
Här kommer bilder på det som barnen valde att ta med sig.








torsdag 1 september 2016

Det var en gång...





I tisdags när vi var i skogen på utflykt möttes vi av två äldre män som kom joggandes emot oss och lite oväntat ställde de en fråga till barnen. De undrade om barnen hade sett trollen i skogen ?  Denna fråga väckte såklart olika tankar hos barnen och ett stort intresse för denna sagofigur. Vi pedagoger valde därför att spinna vidare på barnens nyfikenhet och därför har vi tittat på bilder av olika troll, pratat om troll på samlingen och sjungit trollsånger denna vecka. Igår förgyllde vi dagen med att barnen på Toppen fick börja skapa sina egna personliga troll av det pysselmaterial vi hade på Stenen.



torsdag 25 augusti 2016

Härlig utflykt till skogen

Vi fick en härlig förmiddag i skogen. Vi klättrade och lekte i kojan, fast den mesta tiden plockade vi och åt blåbär.

Skapande med färg


Förra veckan samlade vi barnen kring ett bord fyllt av olika färger och målarmatrial. Barnen började med stor entusiasm att testa hur de olika färgerna såg ut på pappret och vilka effekter verktygen gav. Vi kunde genom denna aktivitet både konstatera att det finns ett stort intresse för att måla och även se att barnen har en tidigare erfarenhet och viss kunskap av skapande. Vi pedagoger planerar därför att utmana barnen i olika former av skapande under terminens gång.














tisdag 23 augusti 2016

Programmering

Som vi har väntat- ja i alla fall några av barnen! Äntligen så fick de börja arbeta med att programmera våra Blue-Bots. Blue-Bots är robotar som man ger olika kommandon att flytta sig efter kort eller en bana. Idag började vi med att få den att följa kort.




torsdag 30 juni 2016

Kåbo äng

Med endast ett par dagar kvar innan förskolan stänger för denna termin passar vi på att göra lite utflykter. Idag begav vi oss till Kåbo äng där vi mötte barn från Jensens förskola som också valt att besöka denna trevliga park. 


Efter fruktstunden hittade barnen på olika saker att göra...


...som att spana efter grodor och krokodiler...


...leka i kojor och leta sniglar...


...och sparka boll. 

torsdag 23 juni 2016

Midsommar på Rosendal

Idag har hela förskolan firat midsommar och dansat runt stången. Traditionella sånger som "Små grodorna" och "Vi äro musikanter" framfördes glatt. Efteråt fick alla barnen glass.


fredag 3 juni 2016

Plantera i Botaniska

Idag var några barn till Botaniska trädgården och planterade Tagetes och Rudbeckia. Vi fick lära oss att man ska gräva ett hål som är djupt som en knytnäve och att man behöver bädda lite d.v.s. platta till lite kring plantan när man täckt över rötterna med jord.



När vi var klara med planteringen fick vi bl.a. följa med på en magisk danspromenad då vi letade trollsländor och fjärilar.



onsdag 1 juni 2016

Sommaravslutning


Vi hade en sommarfest för både barn och föräldrar. Barnen började med att sjunga minikids sånger och avslutade med Idas sommarvisa.



Sen hade vi fika på vår gröna gräsmatta.




Vi vill även tacka alla barn och förädrar för gåvan och dom fina orden. Hoppas alla har en riktigt skön sommar och alla som ska börja skolan önskar vi lycka till i framtiden.




torsdag 19 maj 2016

19 maj Förskolans dag

Idag firade vi Förskolans dag. Våra sexåringar började med att inviga vår nya utescen genom att sjunga sånger från Minikids-konserten de hade förra veckan. Efter konserten samlades vi på kullen och barnen fick glass!




Nästa aktivitet som anordnats för barnen var en tipspromenad. Barnen fick klura på svaren till olika frågor och göra olika uppdrag.



Förmiddagens firande avslutades sedan med att vi liksom tidigare år åt hamburgare med bröd till lunch ute på gården.