onsdag 27 augusti 2014

Skogspromenad

Idag gick vi i blåa Safirgruppen ut i skogen för att plocka rönnbär inför morgondagens pyssel. Det var riktigt mysigt att promenera i  Stadsskogen. Barnen var mycket nyfikna på växter och svampar där och pratade mycket om det de såg och om sina egna erfarenheter av att vara i skogen. Vi smakade på Harsyra men hittade tyvärr inga blåbär. De fick även smaka på rönnbären vi plockade men dessa spottades kvickt ut då de "smakade inte ett dugg gott"! Vi hittade även en hel del av Skogens guld (kantareller) dock väldigt små men det dröjer nog inte länge innan de vuxit till sig och vi kom överens om att gå tillbaka för att se hur mycket de vuxit vid ett senare tillfälle. Barnen hann även med att lära sig känna igen rönnbärsträd, ormbunkar, harsyra och fingersvamp.


" Förskolan ska sträva efter att barnen utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur..." utdrag ur Läroplan för förskolan 98

fredag 22 augusti 2014

Ming

Vi har MING instrument såsom gitarrer, klangplattor, flöjter och en bas på förskolan, instrument som är anpassade för att vara enkla att lära sig spela på. Nu är det äntligen dags för barnen ska få lära sig att spela på dem - idag på förmiddagen började vi vår kurs i MING.  MING står för Musik Introduktion för nybörjare i Grupp och bygger på att  öva på att spela puls och toner
Barnen är indelade i 5 grupper som vid 3 tillfällen får lära sig att spela på de olika instrumenten.
Idag började de första två och de var väldigt nöjda. -"Jättekul!"


fredag 15 augusti 2014

Det blev en fest!



Igår när vi läste vi sagan om "När prinsessan har kalas" kom det en fråga-kan inte vi ha en fest?
Och det kunde vi naturligtvis ha. Barnen började genast att planera och skriva ner vad som festen behövde innehålla för att bli riktigt bra. 


Festen är efter lunch så nu på förmiddagen har vi blåst ballonger, blandat saft och gjort lite förberedelser så att festen blir lyckad.
Idag lånade vi in ett material som är nytt för våra barn. Det heter plusplus och med det kan man 
bygga och skapa finamönster med.