torsdag 27 februari 2014

Konstprojektet har tagit oss ut i rymden

Hur stor är rymden?
Vad finns där?
Hur långt bort är solen?
Finns det liv på andra planeter?

Frågorna är många. Här ser vi några tittskåp att kika in i och se hur barnen tänker om vad som finns där.





söndag 23 februari 2014

Sista snön?

Under fredagen den 21:a februari låg ett tjockt lager snö på vår gård. Riktig kramsnö hade vi fått! Men - det var varmt och snön skulle förmodligen smälta under helgen så alla barnen passade på att åka pulka och bygga snögubbar. Detta väder är både förvirrande och utmanande då barnen knappt vet hur det ser ut utomhus från dag till dag och kan önska pulkaåkning då det gick alldeles utmärkt dagen innan, men är omöjligt dagen efter! Det är svårt att klä sig också; om man svettades dagen innan känns det konstigt att behöva ha fleeceställ under overallen dagen efter. Något vi kan vara säkra på är att galonkläder (i synnerhet byxor) kommer att behövas ett bra tag framöver!

måndag 17 februari 2014

Symboler i vardagen

"Fröken! Du måste komma! Vi har hittat en symbol... Kolla! Vad är det för något?"

"Det är ett fredsmärke."

"Jaha. Men man får ändå inte rita såhär på staketet ju!"

"Nää, även om symbolen i sig står för något bra"...

---------------------------------------------------------

Två barn ligger på kullen och tittar upp på molnen. De pratar om vad de ser för figurer i molnen.

"Ser ni något intressant i molnen?" (Pedagog)

"Jag ser GODIS!" (Barn A)

torsdag 13 februari 2014

Sand och is

Idag fick vi ny sand i sandlådan och det blev en uppskattad nyhet såhär i februari. Ny sand brukar de fylla på i april-maj men eftersom vår sandlåda var mer som en sjö så blev det redan nu.
Den nya sanden inspirerade till ett omfattande samarbete som tillslut blev en " tigervulkantårta"! 

måndag 10 februari 2014

Walkietalkies och ansiktsmålning...

... är exempel på vad barnen ägnade sig åt i fredags. Visst är det fantastiskt att ett rör ute på gården kan vara en slags walkietalkie och att en kompis helt plötsligt blir en fjäril?!

Vem...

... fick flest par i Memory?

tisdag 4 februari 2014

Flaggtillverkning

I samband med Melodifestivalen och OS har flera barn börjat tillverka egna flaggor. Vi har skrivit ut små bilder på olika länders flaggor och barnen tittar på bilden, väljer flagga och tillverkar sin egen.

Svenska flaggan är såklart populär, men flera finska, franska, italienska, isländska och brittiska flaggor har också blivit tillverkade av Stenen-barnen.

måndag 3 februari 2014

Lite motion blandat med matte

I fredags gick Safirgruppen ut på skogspromenad i det friska vintervädret. I rask takt pulsade vi fram på det ojämna, snötäckta markunderlaget... En utmaning för barnens balanssinne, grovmotorik och uthållighet. 


Samtalen kom automatiskt att handla mycket om matematik/grundläggande matematiska ord och begrepp, som t ex "längre än, större än, högt och lågt, stor och liten, över och under"...


Promenaden med dess kringel och krokvägar slutade vid allas vårt kära indianland. Där fann vi en stor hög med trädpinnar och grenar som barnen direkt började undersöka. Vem hade kortast, vilken av pinnarna var längst osv.