torsdag 30 januari 2014

Ett fikahus i snö!

Idag gick en grupp barn (+ pedagog) iväg till Rosendalgymnasiets volleybollplan. Vi hade med oss spadar och planen var att bygga ett stort snöhus. Snötäcket var bara på ett par centimeter så vi grävde snabbt fram sand. Vad skulle vi bygga för sorts hus? Ett slott? En leksaksaffär? "Sanden kan vara choklad och snön grädde!" tyckte ett barn och alla instämde. Vi lade sedan på, spadtag för spadtag, allt vi tycker är gott; "Choklad!", "Godis!", Glass!", "Kaviar!"...

onsdag 29 januari 2014

Hur lång tid är det kvar?

Idag hade vi leksaksdag på Stenen; alla barn fick ta med sig en leksak hemifrån. Nästa leksaksdag blir om ca tre veckor och detta pratade vi om under mellanmålet.

Elyse: Nästa leksaksdag är den 20:e februari. Det är mindre än en månad, ungefär tre veckor.

A: Hur många dagar är det?

Elyse: Ungefär 21 dagar blir det. En vecka har sju dagar. Två veckor blir 14 dagar och tre veckor 21 dagar.

B: Jaha...

A: Kan du inte visa med fingrarna?

Elyse: Jo. (Håller upp sju fingrar). Här är en vecka. Sedan blir det en vecka till. Och en till.

C: Det är många dagar...

Elyse: Nja. Fast om man ser det såhär: Först tio dagar; alla fingrar. Sedan tio dagar till. Och sedan en dag till. Känns det lika långt då?

B: Så när det bara är ett finger kvar, då är det bara en dag kvar?

Elyse: Jaa. Om man räknar så, tio fingrar i taget. Och det är ändå lika många dagar som om man tar sju i taget.

A: Ja, det är ju bra!

Träningsplatsen...

... är ett lagom utflyktsmål när hela Stenen går på promenad till Stadsskogen. I höstas byttes alla redskap i naturmaterial ut (skivstänger etc) och det är ju extra roligt med fräscha "leksaker". Trots att barngruppen är stor så är det en lugn och trevlig stund vi har när vi går dit. Vissa barn leker (På bilden Katt och Råtta), andra klättrar i klätterställningen eller letar fina pinnar.

fredag 17 januari 2014

Yoga!

Kobran, Katten, Hunden, Liten hund, Berget, Trädet, Trasdockan och Ansiktet mot solen. Det heter de yogaövningar vi gjorde efter mini-röris idag. Roliga namn och övningar-men lite svåra! Så det här behöver vi pröva fler gånger.
Katten

Trädet


onsdag 8 januari 2014

En ny termin...

... och nya idéer har påbörjats! Ett av de stora samlingsrummen har delvis blivit ett dansrum med häftig discolampa! Nya pärlplattor har inhandlats och vissa populära motiv står barnen t.o.m. i kö på för att få använda/lägga! Exempel på nya plattor är en drake, en sjöhäst, en enhörning och ett hus.

Idag satte Elyse och några barn ihop en lila julgran och pyntade den med små kulor. Den står för tillfället i det lilla läsrummet och ger barnen möjlighet att leka julafton året runt!